Meble kontraktowe do restauracji
Goście lokalów gastronomicznych często taką samą wagę, co do podawanych posiłków, przywiązują do wystroju wnętrza i jego wyposażenia. Podczas oczekiwania na zamówione danie każdy chce poczuć się komfortowo – tak, by nic nie zepsuło randki z najbliższą osobą, wyjścia na rodzinny obiad czy spotkania biznesowego. Niebagatelne znaczenie mają w tej sytuacji meble kontraktowe do restauracji. Obserwując urządzone ze smakiem wnętrze można wprawić się w dobry nastrój i przeżyć niezapomnianą ucztę. W lokalach urządzonych niechlujnie, w których występuje losowo dobrane wyposażenie klienci nie są w stanie tak dobrze skoncentrować się na tym, co dostają na talerzu – ich uwaga jest rozproszona przez liczne dysonanse, dające się zauważyć w chaotycznym wystroju.
Zapewnij komfort swoim klientom – meble kontraktowe do restauracji
Podstawową kwestią jest wygoda – siedziska muszą zapewniać komfort, który nie będzie malał nawet po kilku godzinach użytkowania krzesła bądź fotela. Nie inaczej jest w przypadku kanap bądź hokerów. Istotną kwestią jest także dobranie ich wysokości do blatów. Bez tego nie ma mowy o udanym posiłku. W przypadku bardziej przestronnych wnętrz ważne jest również to, jak krzesła prezentują się na sali, gdzie jest ich aż kilkadziesiąt (lub nawet kilkaset). Efektowne, bogato zdobione modele, które tworzą niesamowity efekt w kameralnym pomieszczeniu – gdzie występują w kilku egzemplarzach – w dużej restauracji mogą tworzyć wrażenie nadmiaru i wprowadzać chaos. Tutaj polecany jest większy umiar i stonowanie.
Jak wybierać meble kontraktowe do restauracji?
Nie do przecenienia dla każdego potencjalnego nabywcy mebli do lokalów gastronomicznych jest ich trwałość. Producenci biorą to pod uwagę zwłaszcza w przypadku krzeseł, foteli, kanap czy hokerów. Dobry produkt to taki, który zachowa swój pierwotny wygląd i właściwości po dłuższym okresie użytkowania. Nie bez znaczenia jest też dostępność np. różnych kolorów obić. Przy odrobinie staranności można odnaleźć model, który idealnie wpisze się w wystrój całej restauracji.
Meble do restauracji jako ozdoba wnętrza
Oprócz podstawowych dla każdego lokalu gastronomicznego elementów wyposażenia, a więc stołów i siedzisk, meble kontraktowe do restauracji to także efektowne witryny czy konsole. Te pierwsze mają za zadanie zrobić odpowiednie wrażenie na gościach, a także spełnić wszelkie niezbędne funkcje praktyczne – dać miejsce na przechowywanie rzadziej używanych przyborów, zapasowych obrusów itp. Drugie natomiast stanowią swego rodzaju wizytówkę lokalu. Widoczne tuż po wejściu do niego, wywierają wpływ na tworzącą się właśnie w głowie klienta opinię. Są one niezastąpionym atrybutem w budowaniu wizerunku miejsca. Dla wielu osób takie elementy wyposażenia wydają się błahe. Klienci odwiedzający restaurację mają prawo uważać, że nie zwracają uwagi na wygląd mebli, choć nie jest to prawdą – często po prostu nie uświadamiają sobie tego i nie zastanawiają się nad takimi kwestiami. W przypadku restauratora, ignorowanie tych zagadnień jest natomiast niewybaczalnym błędem. Ceną za jego popełnienie będzie szybki odpływ klienteli do konkurencyjnych lokali, gdzie każdy czuje się lepiej już „od progu”.